Tlak
Se lahko drobi, je neraven, poka ali pa je pregrob. Nekatere posebne talne obloge zahtevajo tudi polaganje izključno na izravnalo maso, kot so guma in pvc. Zato ga zbrusimo z diamantom, s tem se preveri trdnost estriha in se loči nekompaktne delce stran, zgodi se lahko tudi, da se zgorni sloj tlaka nekoliko lušči. Nato se tlak premaže s proti prašnim prajmerjem, ki “ujame” vse delce, ki se jih neda posesati.

Vlaga
Tlak in tudi prostor morata biti pred polaganjem suha, oziroma mora biti vlažnost največ 1.8%. To najlažje dosežemo z zračenjem in gretjem prostora. Če se vam mudi s polaganjem talne obloge, vam nudimo možnost razvlaževalcev, ki v nekaj dneh razvlažijo prostor. V skrajnem primeru se lahko uporabi prajmer s parno zaporo, ki omogoča polaganje talne obloge že 8ur po premazu. Slednja možnost je neprimerna za objekte s talnim gretjem. Šele ko so vsi pogoji izpolnjeni lahko začnemo s polaganjem talne obloge, ker samo tako lahko zagotovimo brezhibno storitev in maksimalno življensko dobo vašega poda.

Ploščice
Če si želite spremembe in bi radi zamenjali ploščice s parketom ali vinilom, nam to ne predstavlja nobene težave. V primeru, da so ploščice dobro pritrjene se jih obrusi; da se odstrani ostanke lepila in izniči ostre robove. Nato se nov pod lepi s silanskim lepilom (to je enokomponentno trajno elastično lepilo, ki je brez topil in okolju prijazno). Če se odločite za lepljenje poda z drugačnim lepilom je potreben nanos še prajmera s kremenčkovim peskom. Odstranitev keramične obloge je potrebna v primeru, ko ploščice niso trdno zalepljene. Pri tem je zelo velika verjetnost, da se bo morala po odstranitvi ploščic uporabiti izravnalna masa.